Om Byens Bio Special

Med Byens Bio Special ønsker vi at vise de film, som måske ikke er de store blockbustere, men absolut fortjener at blive vist i biografen. Filmene er valgt ud fra det ønske, at de skal fascinere og udfordre - tematisk, geografisk, genremæssigt, stilistisk, eller det hele på én gang! Vi ønsker at skabe en event omkring filmen, og der vil derfor som minimum være et kort oplæg til alle film. De, der har lyst, spiser sammen i Byens café inden filmen (mødetid normalt kl. 18:45). Pointen er at skabe en helt speciel filmoplevelse for alle, der har lyst til at være med.
I sæsonen 2020-21 viser vi seks film. Fem af dem kan du læse om i denne folder. Den sjette er indtil videre en hemmelighed. Så i bedste suspense-stil må I følge med på Byens Bio’s hjemmeside eller Facebook og afvente udfaldet.

Priser og bestilling
Hver forevisning er et selvstændigt arrangement. Byens Bio Special er ikke en klub, og man køber billet fra gang til gang. Alle forestillinger ligger på torsdage med spilletid normalt kl. 20.
Billetpris normal: 80 kr.
Billetpris studerende (med studiekort): 50 kr.
Billetter købes som ved køb af billetter til biografens øvrige forestillinger og kan naturligvis reserveres/købes på forhånd via www.byensbio.dk.
Mad bedes forudbestilt senest to dage før arrangementet direkte til cafeen enten på telefon 7680 1990 eller mail: byenscafe@byenscafe.dk.

Sæson 2021-22

Flugt, 4. november kl. 20
Instuktør: Jonas Poher Rasmussen, Danmark 2021
Spilletid: 1 time 29 minutter

Filmen var udtaget til sidste års aflyste Cannes-festival, vandt en hovedpris på Sundance-festivalen og er blevet købt til amerikansk distribution af samme selskab, der førte ’Parasite’ til Oscar-sejr. Nu nævnes den danske film af førende amerikanske branchemedier som en stærk kandidat til næste års Oscar-show i kategorierne for animation, dokumentar og tilmed hovedkategorien Bedste Film. Amin er 36 år, veluddannet og succesfuld i sit karrierejob. Alt kører. Men da hans kæreste Kasper frier til ham, gribes han af angst for at give sig hen. Ingen kender nemlig hele sandheden om Amins fortid. Hvis Amin skal turde leve sit liv fuldt ud, må han tage et endeligt opgør med dén hemmelighed, han som barn fik ordre om aldrig at afsløre. En hemmelighed han har båret på i mere end 20 år. Man ser på mennesker med flygtningebaggrund på en anden måde, efter man har set den stilistisk bjergtagende, tematisk slående og stærkt personlige ’Flugt’. Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentar er en på alle niveauer overrumplende film.
Kilde: Soundvenue og DFI.


Undine, 2. december kl. 20
Instruktør: Christian Petzold, Tyskland, Frankrig, 2020
Spilletid: 1 time 31 minutter

Filmfabelen Undine fra 2020 kaster havfruefiguren ud på dybt vand. Christian Petzold, der er en af Tysklands fremmeste instruktører, tager springet helt ind i mytologien med historien om en havfrue, der indgår en fatal kærlighedskontrakt. Det fornemme ved den tysk-franske Undine er, at den i en blanding af realisme, fabel og drøm formår at fortælle om udødelig kærlighed som drukne-drama. Men også om byplanlægning og arkitektoniske fantomsmerter. Undine er den første fabel fra Petzolds hånd. Det er mytestof og magisk poesi. Skuespilleren Paula Beer, kendt fra mesterværket Værk uden skaber, modtog sølvbjørnen for Bedste Kvindelige Rolle, da filmen blev vist på Berlinalen i 2020.


Kunsten at skrive et godt filmmanuskript – mød forfatter Bo hr. Hansen og se Fagre voksne verden (The Graduate)
20. januar kl. 20
Instuktør: Mike Nichols, USA, 1967
Spilletid: 1 time 46 minutter

Spisning (frivilligt) kl. 17.30
Oplæg kl. 18.45-20.00

Bo hr. Hansen er en af Danmarks mest erfarne og succesrige film- og tv-manuskriptforfattere. Denne aften kommer han til Byens Bio Special i Jelling for at give et indblik i kunsten at lave et godt manuskript. Bo hr. Hansen spænder vidt i genrer og har arbejdet med nogle af de bedste instruktører i Danmark. Han filmdebuterede med kultfilmen De Skrigende Halse (instrueret af Søren Fauli, 1993) og har samarbejdet med Thomas Vinterberg om filmene Drengen der gik baglæns (1994) og De største helte (1996). Han skrev manus til Kunsten at græde i kor (Fog, 2007), der både vandt en Robert for Årets manuskript og Nordisk Råds Filmpris. Han mestrer også dramaet, som i Journal 64 (Christoffer Boe, 2018) og Erna i krig (Henrik Ruben Genz, 2020). Derudover har han skrevet manuskript til en lang række anerkendte børne- og ungdomsfilm samt tv-serier, bl.a. En som hodder (Genz, 2003) og julekalenderen Tidsrejsen (Munk, 2014). Derudover er han forfatter på egen hånd. Der er altså tale om en erfaren og alsidig forfatter, som vil give sit personlige bud på kunsten at skrive et godt manuskript krydret med eksempler på det store lærred. Efter hans oplæg viser vi klassikeren The Graduate (på dansk Fagre voksne verden, instrueret af Mike Nichols 1967).

Fagre voksne verden (The Graduate) er et Oscar-vindende romantisk drama fra 1967 instrueret af Mike Nichols og baseret på en roman af Charles Webb. Filmen fortæller historien om Ben Braddock, spillet af Dustin Hoffman, der netop er dimitteret fra college og ikke kan finde ud af, hvad han skal med livet. Efter en fest hos sine forældre, forføres han af den ældre Mrs. Robinson (Anne Bancroft), der er gift med faderens forretningspartner og de to indleder en hed affære.
Men da Ben også får føleler for Mrs. Robinsons datter Elaine (Katharine Ross ) ramler tilværelsen sammen om ørerne på ham.
'Fagre voksne verden' betød det helt store gennembrud for Dustin Hoffman, og filmens musik var med til at øge duoen Simon & Garfunkels popularitet. Kilde: Kino.dk.


Titane, 3. marts kl. 20
Instuktør: Julia Ducournau, Frankrig, Belgien, 2021
Spilletid: 1 time 48 minutter

Titane er den overraskende vinder af De Gyldne Palmer på Cannes Filmfestivalen 2021. Filmen genrebetegnes som gyser-thriller men overskrider vante genrer ved at være dybt original både i handling og billedsprog. Titane fortæller således historien om Alexia (Agathe Rousselle), der som barn bliver hårdt såret i en bilulykke og får indopereret en titaniumplade i hjernen. Som ung udvikler hun sig til en slags seriemorder, men under en flugt fra myndighederne ændrer hun sit udseende og påstår at være den forsvundne søn af en traumatiseret brandmand. Herefter kommer alting ud af kontrol – samtidig med at Alexia kæmper for at vinde kontrollen over sin krop. Filmen skilte kritikerstanden ad, nogle syntes den var chokerende, vild og bizar, bl.a. når hovedpersonen har sex med maskiner, andre opfatter den som et bidrag til en fornem tradition for film der undersøger forholdet mellem menneske og maskine, ligesom fx David Cronenbergs Crash. Instruktøren Julia Ducournau udtalte efter modtagelsen af palmerne at hvis ikke Spike Lee havde været formand for juryen, ville hun nok ikke have fået prisen. Ducournau, der debuterede med Raw i 2016, er en kompromisløs instruktør. Og én ting er alle enige om. Det er en film som ikke vil efterlade en uberørt.


Lamb, 7. april kl. 20
Instuktør: Valdimar Jóhannsson, Island, Sverige, Polen
Spilletid: 1 time 46 minutter

En islandsk overnaturlig fåregyser vises i denne sæson i Byens Bio Special. Det lyder syret – og det er det! Vi har valgt at vise en film, der på mange måder leger med genrebegrebet og de forventninger, vi som seere har til, hvad film er og kan. Det er en film, der ved Cannes-festivalen fik ordene med på vejen, at den var ”et forstyrrende element” i vores opfattelse og tilgang til film. Filmen foregår i det smukke Island, hvor det barnløse par – Marie og Ingvar – finder et nyfødt væsen, som er halvt lam og halvt menneske. Parret tager barnet til sig, og det burde de måske ikke have gjort. Tingene udvikler sig i filmen, og vi kommer ind i en horror-genre som befinder sig i et atmosfærisk folkeeventyr - beliggende i det store sagaland. Filmen er instrueret af den debuterende instruktør Vladimar Johannson og har bl.a. Noomi Rapace (kendt fra Mænd der hader kvinder) med i den ene hovedrolle.


Surprise-filmen, 5. maj kl. 20
Surprise-filmen besluttes i løbet af sæsonen. Den kan skyldes en premiere vi ikke havde set komme, en anbefaling fra vores publikum eller noget helt tredje. Så følg med på Byens Bio’s hjemmeside eller Facebook - og afvent udfaldet.