Om Byens Bio Special


Med Byens Bio Special ønsker vi at vise de film, som måske ikke er de store blockbustere, men absolut fortjener at blive vist i biografen. Filmene er valgt ud fra det ønske, at de skal fascinere og udfordre - tematisk, geografisk, genremæssigt, stilistiskt, eller det hele på én gang! Vi ønsker at skabe en event omkring filmen, og der vil derfor som minimum være et kort oplæg til alle film. De, der har lyst, spiser sammen i Byens café inden filmen (mødetid normalt kl. 18:45). Pointen er at skabe en helt speciel filmoplevelse for alle, der har lyst til at være med.
I sæsonen 2020-21 viser vi seks film. Fem af dem kan du læse om i denne folder. Den sjette er indtil videre en hemmelighed. Så i bedste suspense-stil må I følge med på Byens Bio’s hjemmeside eller Facebook og afvente udfaldet.

Priser og bestilling
Hver forevisning er et selvstændigt arrangement. Byens Bio Special er ikke en klub, og man køber billet fra gang til gang. Alle forestillinger ligger på torsdage med spilletid normalt kl. 20.
Billetpris normal: 80 kr
Billetpris studerende (med studiekort): 50 kr
Billetter købes som ved køb af billetter til biografens øvrige forestillinger og kan naturligvis reserveres/købes på forhånd via www.byensbio.dk.
Mad bedes forudbestilles senest to dage før arrangementet direkte til cafeen enten på telefon 7680 1990 eller mail: byenscafe@byenscafe.dk.

Til Sama, 5. november kl. 20
Instuktør: Waad al-Kateab, Syrien, England, USA, 2019
Spilletid: 1 time 40 minutter

Dokumentarfilmen Til Sama er lavet af den 26-årige mor Waad al-Kateab. Waad begyndte sit filmprojekt i den syriske borgerkrigs tidlige dage. Som en del af demonstranterne, forsøgte hun at formidle et perspektiv fra indbyggerne i Aleppo. Som situationen eskalerer, bliver Waads projekt mere og mere vigtigt. Da hun får datteren Sama, målrettes projektet. Filmen skal laves til Sama, samtidig med at den skildrer de bombninger, mord og drab, der foregår i Aleppo.
Til Sama er formet som et langt kærlighedsbrev til Sama og forsøger at besvare det, som andre Syrien-film ofte efterlader ubesvaret: Hvorfor bliver disse mennesker? Hvad holder dem fast i en zone af krig og død – og hvordan er hverdagen midt i sådan et kaos? Sama bliver et symbol på kærlighed og håb, som ingen tyran kan ødelægge. Filmen er et helt unikt indblik i den virkelighed, som massevis af syrere har stået i - og stadig står i den dag i dag. Til Sama vandt BAFTAs og Cannes pris for bedste dokumentar og blev Oscar-nomineret i kategorien Bedste dokumentarfilm. Kilde: kino.dk.
Ung flugt, 3. december kl. 20
Instuktør: Francois Truffaut, Frankrig, 1959
Spilletid: 1 time 35 minutter

I dette års udgave af Byens Bio Special har vi valgt, at klassikeren skal være den franske nybølgefilm Ung Flugt. Denne film fra 1959 skabte en helt ny bevægelse og retning inden for filmmediet, hvor unge franske filminstruktører lavede film, der var markant anderledes i forhold til fortælleform og brug af filmsprog. Det var film, hvor man tydeligt kunne mærke filminstruktørens fingeraftryk. Mottoet for datidens nybølge-instruktører var, at kameraet skulle være instruktørens pen. Begrebet ‘auteur’ opstod, hvilket vil sige, at instruktørens særkende og subjektivitet tydeligt kom frem i filmene. Nybølgetiden har haft markant indflydelse på fremtidige filmkunstnere over hele verden. Den dag i dag er film inspireret af 50ernes bevægelse. Ung Flugt er instrueret af mesterinstruktøren Francois Truffaut, der også stod bag mesterværker som Jules og Jim, Silkehud og De unge Elskende. I Ung Flugt følger vi den 13-årige Antoinel Doimel, der har et lidet lykkeligt liv med sin mor og stedfar. Han går for lud og koldt vand i et kærlighedsløst forhold, og da han opdager, at moderen har et forhold til en anden mand, tager begivenhederne fart.


Get Out, 14. januar kl. 20
Instuktør: Jordan Peele, USA, 2017
Spilletid: 1 time 44 minutter

Black lives matter-bevægelsen former i denne tid en æra, som Get Out kunne siges at indvarsle, da filmen kom frem for et par år siden. I gyseren Get Out er Chris nervøs for at møde sine svigerforældre for første gang. Men han bliver endnu mere ængstelig, da han finder ud af at kæresten, Rose, ikke har nævnt for sine hvide forældre, at han er sort. Da de ankommer til det afsides landsted, forsikrer de Chris, at de er liberale, og at han har intet at bekymre sig om. Alligevel opfører de sig upassende og direkte besynderligt. Morens underlige insisteren på at hypnotisere Chris, så han kan kvitte smøgerne, og de to sorte ansatte, der bliver ved med at stirre på ham, forstærker mistanken om, at noget er helt helt galt… Get Out er blevet rost for sit indspark i racedebatten, og filmen blander satire med gyserelementer, der effektivt skaber en grundlæggende paranoia. Jordan Peele er nok mest kendt for sit humoristiske arbejde, men med den uhyggelige debutfilm markerer han sig som kompetent instruktør. Kilde: Kino.dk.


The Lighthouse, 25. februar kl. 20
Instuktør: Robert Eggers, USA, 2019
Spilletid: 1 time 50 minutter
”Eksistentiel, forvirring og galopperende galskab. Det allermest prosaiske blandes med det abstrakte i den klaustrofobisk hemmelighedsfulde The Lighthouse”- sådan indledte Nicki Bruun anmeldelsen af den amerikanske film i filmmagasinet Ekko – og fortsatte: ”Filmen leger kispus med vores forventninger og borer sig ind under hjernebarken”. Filmen er et visionært mesterstykke af en ungdommeligt eksperimenterende instruktør, Robert Eggers. Dette er hans anden film. Hans første var den meget roste gyserfilm The Witch fra 2015. Filmens to bærende roller spilles af den garvede William Dafoe, som spillede med i filmen Van Gogh - Ved evighedernes port, som vi viste sidste år, og høj-aktuelle Robert Pattinson, som slog igennem i ungdomsfilmen Twillight, og som nu ses i Nolan-filmen Tenet og snart som Batman.


Kunsten at skrive et godt filmmanuskript –
mød forfatter Bo hr. Hansen og se Rosemary’s Baby, 25. marts
Spisning (frivilligt) kl. 17.30
Oplæg kl. 18.45-20.00
Film: Rosemary’s Baby kl. 20.15 (tilladt over 15 år, 2 timer 19 min)

Bo hr. Hansen er en af Danmarks mest erfarne og succesrige film- og tv-manuskriptforfattere. Denne aften kommer han til Byens Bio Special i Jelling for at give et indblik i kunsten at lave et godt manuskript. Bo hr. Hansen spænder vidt i genrer og har arbejdet med nogle af de bedste instruktører i Danmark. Han filmdebuterede med kultfilmen De Skrigende Halse (instrueret af Søren Fauli, 1993) og har samarbejdet med Thomas Vinterberg om filmene Drengen der gik baglæns (1994) og De største helte (1996). Han skrev manus til Kunsten at græde i kor (Peter Schønau Fog, 2007), der vandt en Robert for Årets manuskript og Nordisk Råds Filmpris. Han mestrer også dramaet, som i Journal 64 (Christoffer Boe, 2018). Derudover har han skrevet manuskript til en lang række børne- og ungdomsfilm, bl.a. En som hodder (Genz, 2003) og, sammen med Nikolaj Scherfig, julekalenderne Josef og Josefine (Carsten Myllerup, 2003) og Den anden verden (Lars Kaalund, 2016). Derudover er han forfatter på egen hånd. Efter oplægget vises en film Bo hr. Hansen har fået lov til at vælge med tanke på et godt manus: Roman Polanskis gysergennembrud Rosemary’s Baby (1968).


Surprise-filmen, 22. april kl. 20
Surprise-filmen besluttes i løbet af sæsonen. Den kan skyldes en premiere vi ikke havde set komme, en anbefaling fra vores publikum eller noget helt tredje. Så følg med på Byens Bio’s hjemmeside eller Facebook - og afvent udfaldet.