Byens Bio's Facebook
Den Jyske Sparekasse

Søndagsklassikeren 2018

I 2018 vises 3 filmklassikere - alle søndage kl. 15.00

30.09.2018. Barndommens gade

28.10.2018: La Dolce Vita

25.11.2018: Festen

Nyhed:
Alle kan købe billet til hver enkelt film som ved køb af billetter til biografens øvrige forestillinger. Almindelig billetpris.

 

Barndommens gade

Danmark 1986. Farve. 90 min. Dansk tale. Tilladt for alle. Med Sofie Gråbøl, Carl Quist Møller, Vigga Bro, Torben Jensen

Tove Ditlevsen læses og fortolkes som aldrig før. Forfatterens opvækst i et baghus i en gård i hedebygade på Vesterbro, fyldt med drukkenbolte, lus og lirekassemænd, er indlevende og autentisk iscenesat i Astrid Hennings prisvinde film baseret på Ditlevsens erindringer og selvbiografiske romanklassiker. Oplev Sofie Gråbøl som Ditlevsens alter ego, og få et indblik i hverdagen anno 1930èrne.

14-årige Ester bor i en toværelses i en baggård på Vesterbro med sin far, mor og bror. Som hos resten af 1930èrnes almindelige arbejderfamilier leves livet uden nogen form for moderne bekvemmeligheder. der er lokum på trappen, og der skal hentes koks i kælderen, hvor hjemløse har søgt ly for natten. Ester må sove sammen med forældrene i det ene af lejlighedens små værelser - og lytte til deres "lørdagsritual" - mens hun selv udvikler sig til en ung kvinde og bliver genstand for drengenes blikke. I det skjulte skriver hun digte og glemmer tid og sted.

"Jeg er din barndommens gade. Jeg er din væsens rod. Jeg er din bankende rytme, i alt hvad du længtes imd" lyder det smukt og bevægende i den centrale tekst om barndommen, som følger èn hele livet på godt og ondt. Fortrinligt fortolket af Anne Linnet, drivkraften bag filmens musik

Barndommens-gade-cinemateket.jpg

La Dolce Vita

Italien 1960. s/h. 173 min. Danske undertekster. Tilladt over 15 år. Med Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée.

Nyd Marcello Mastroiannis charlatan-attitude og Anita Ekbergs kurvede former i den knivskarpe og digitalt restaurerede helaftensfilm af den italienske provokatør, billedbedårer og Guldpalme-vinder Federico Fellini.

Fellinis storværk blev modtaget med applaus og blev samtidig Anita Ekbergs og Marcello Mastroiannis internationale gennembrud. I et drømmeagtigt billedsprog følger vi en livstræt, overfladisk sladderjournalist og hans eksistentielle kriser og personlige nedture i Roms dekadente jet-set-miljø.

På et værtshus møder journalisten (Mastroianni) en forfløjen rigmandsdatter. Sammen tilbringer de natten hos en luder, og da han kommer hjem, har hans faste elskerinde forsøgt selvmord. Han får hende indlagt og skynder sig videre til lufthavnen for at møde Hollywood-stjernen Sylvia (Ekberg). Vor kære bladsmører bliver så indtaget i den barmfagre stjerne, at han tilbyder at vise hende Roms seværdigheder – herunder Trevi-springvandet i en af filmhistoriens mest legendariske scener! Men så dukker Sylvias forlovede pludselig op…

Det-soede-liv-cinemateket.jpg 

 

 

Festen

Danmark 1998. Farve. 106 min. Dansk tale. Tilladt over 11 år. Med Henning Moritzen, Ulrich Thomsen, Thomas Bo Larsen, Paprika Steen.

Thomas Vinterbergs prisvindende familiedrama ’Festen’ – Dogme #1 – var den første og måske allerbedste i rækken af dogmefilm, som ramte alverdens lærreder fra slutningen af 1990’erne. Den har 20 års jubilæum og præsenteres i en spritny digital udgave. Oplagt til en aften med film og foredrag.

De fire dogmebrødre Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Kristian Levring og Søren Kragh-Jakobsen offentliggjorde i 1995 Dogme95, et manifest og et 'kyskhedsløfte', som varslede et nybrud i dansk (og siden international) film. Håndholdt kamera, naturligt lys og nul musik var nogle af de grundlæggende regler, der skulle arbejdes efter i bestræbelsen på at forenkle filmproduktionen og komme ind til fortællingens og skuespillets kerne.

'Festen' tog fornemt dogmet på ordet – og verden med storm – med sin fortælling om en familiekomsammen, hvor skeletterne rasler ud af skabet: På landevejen mellem de danske marker går Christian. Han er taget hjem fra sit hus i Frankrig for at fejre sin far Helges 60 års fødselsdag. Inden længe bliver han samlet op af sin grovkornede lillebror, Michael, som smider kone og unger ud af bilen for at kunne køre sin bror til faderens stort opsatte banket. Her samles familien i løbet af nogle timer, og vi ledes langsomt ind i en malstrøm af intriger og problemer.

En af 1990'ernes allerbedste film og et scoop for Thomas Vinterberg og Dogmemanifestet. ’Festen’ har modtaget et hav af priser verden over – blandt andet juryens specialpris i Cannes. I 2008 modtog Vinterberg en særlig hæderspris ved European Film Awards for sin rolle som medstifter af Dogme 95.

 Festen-cinemateket.jpg

Byens Bio, Møllegade 10, 7300 Jelling - E-mail: biografsnabela.pngbyensbio.dk - Billetbestilling