Byens Bio's Facebook
Den Jyske Sparekasse
Om Byens Bio Special
Med Byens Bio Special ønsker vi at vise de film, som måske ikke er de store blockbustere, men absolut fortjener at blive vist i biografen.  Filmene er valgt ud fra det ønske, at de skal fascinere og udfordre - om det så er på det tematiske, det geografiske,  det genremæssige, det stilistiske, eller det hele på én gang! Vi ønsker at skabe en event omkring filmen, og der vil derfor som minimum være et kort oplæg til alle film.  De, der har lyst, spiser sammen i Byens café inden filmen (mødetid kl. 18:45).  Pointen er at skabe en helt speciel filmoplevelse for alle, der har lyst til at være med.
 
I sæsonen 2019-20 viser vi seks film. Fem af dem kan du læse om i denne folder. Den sjette er indtil videre en hemmelighed. Så i bedste suspense-stil må I følge med på Byens Bio’s hjemmeside eller Facebook og afvente udfaldet. Forslag til 6. Film er også velkomne.
Hver forevisning er et selvstændigt arrangement. Byens Bio Special  er ikke en klub, og man kan frit vælge at købe billet fra gang til gang. Alle forestillinger ligger på torsdage med spilletid kl. 20. 
 
Priser og bestilling:
Billetpris normal: 80 kr
Billetpris studerende (med studiekort): 50 kr
Billetter købes som ved køb af billetter til biografens øvrige forestillinger og kan naturligvis reserveres/købes på forhånd via www.byensbio.dk.
Mad bedes forudbestilles senest to dage før arrangementet direkte til cafeen. Tlf. 76801990
Mail: byenscafe@byenscafe.dk
 
Første film vises allerede på torsdag d. 19/9 !!!
 
Van Gogh - Ved Evighedens Port
Van Gogh – Ved evighedens port, 19. September kl. 20
Instuktør: Julian Schnabel, England, Frankrig, USA, Irland, 2018 
Spilletid: 111 minuter
 
Det kan altid diskuteres om kunst kan hele og helbrede, men den kan i hvert fald få os til at sætte tempoet ned og mindske tankemylderet i hovedet. Lad dette være anbefaling til at at prøve at være i selskab med instruktøren Schnabels film: Van Gogh ved Evighedens Port, med skuespilleren Willim Dafoe, som yder en meget stor præstation i hovedrollen, og med bl.a. Mads Mikkelsen i en lille birolle som den eftertænksomme præst, der forsøger at forstå, hvad der foregår i van Goghs hoved. Dafoes ansigt er fantastisk, og han formidler smittende malerens passion, galskab og særlige blik for skønheden i hverdagen. Ved Evighedens port er først og fremmest et farvemættet og følsomt portræt af van Gogh, mere end den er en realistisk skildring af ham som kunstner. Filmen høstede mange fine anmeldelser, da den havde præmiere herhjemme i foråret 2019. 
 
Omtale og senere billetbestilling
VanGoghVedEvighedensPort_640.jpg
 
 
 
Leto (Sommer),  7. November kl. 20
Instruktør: Kirill Serebrennikov, Rusland, Frankrig, 2018
Spilletid: 126 minutter
 
Se og hør den russiske musikfilm Leto (dansk titel: Sommer), som tager dig med til Leningrad en sommer, hvor sovjetiske unge i 80’ernes punkmiljø drømmer om frihed og søger den gennem musikken. LP’er med Lou Reed og David Bowie smugles ind i landet, og en aktiv rockscene i undergrunden gør, hvad den kan, for at promovere rockmusikken i et stærkt kontrolleret Sovjetunionen. Vi møder Mike, der er forsanger i bandet Zoopark, og hans kone Natalia, som bliver tiltrukket af den yngre Victor, der kommer til som nyt medlem og fornyer af musikken. I dette tilbageblik på sin ungdoms musiklandskab har den russiske instruktør Kirill Serebrennikov skabt et portræt af en vibrerende scene, som lever i kraft af den oprørske og ukontrollable energi i perioden op til Perestrojka. Med et fedt lydspor og punkstilistiske og musicalagtige scener hylder han rockmusikken og dens betydning for en undertrykt generation. Samtidig er der indirekte tale om en bidsk kommentar til den aktuelle situation i Rusland, hvor kunstnere igen oplever undertrykkelse og censur. Via en sjælden set længsel, poesi, følsomhed, legesyge og musikalitet i Leto, sætter den sig i kroppen som en god rocksang.
leto_sommer_640.jpg
 
 
Midnight Cowboy 28. November kl. 20
Instruktør: John Schlesinger, USA, 1969
Spilletid: 113 minutter
 
Gå ikke glip af denne prisbelønnede klassiker som i år fejrer sit 50års jubilæum. Midnight Cowboy vandt tre af de ‘tunge’ Oscars: Bedste Film, Bedste Instruktør og Bedste Manuskript. Herhjemme vandt den en Bodil for bedste film. 91% scorer den på ”Rotten Tomatoes, og den har da også fundet sin plads i Politikens 1001 film du skal se før du dør. SÅ…
   Texas-cowboyen Joe Buck (Jon Voigt) rejser til New York for at ernære sig som gigolo. Her finder han hurtigt ud af at byen tager lige så meget som den giver. Han bliver hustler for den lurvede og ynkværdige Rico ’Ratso’ Rizzo (Dustin Hoffmann), og i et aparte venskab forsøger de begge at klare sig igennem livet i The Big Apple.
   Schlesingers fokus på menneskelige relationer giver sig udtryk i en helt speciel autenticitet i filmen, og kombineret med pragtfuldt skuespil fra de to hovedrolleindehavere bliver Midnight Cowboy til filmoplevelse ud over det sædvanlige.
midnight_cowboy_640.jpg
 
 
 
Girl 23. Januar kl. 20
Instruktør: Lukas Dhont, Belgien, Holland, 2018
Spilletid: 105 minutter
 
Girl er et smukt og poetisk filmværk om en transkønnet person, der kæmper med at få en fod inden for balletverdenen. Det er en film, som på en sårbar og usentimental måde viser, hvordan den 15- årige Lara strides med samfundets fordomme om hendes krop, identitet og seksualitet, samtidig med at hun prøver at skabe sig en karriere. Det er Laras daglige kamp med og mod sin krop, om at passe ind i sin krop, der tvinger hende ind i smertegrænsen for at hun kan blive sig selv, da hun er i gang med at blive udredt til en kønsoperation fra mand til kvinde. Filmen viser på glimrende vis den store historie i den lille. Det er Laras store drøm om balletverdenen og den drøm, der skal kæmpe mod realiteterne og samfundets syn på transidentitet. Hovedpersonen Lara bliver spillet af den ciskønnende Victor Polster, som inkanerer Lara med en perfekt skrøbelighed. Filmen danner med kameraet en intim alliance med transidentiteten. Den er instrueret af den kun 27 år gamle Lukas Dhont, der spillefilmsdebuterede med denne film. Filmen deltog i Cannes i 2018 og vandt en del priser ved den lejlighed.
Girl_640.jpg
 
 
They shall not grow old 27. Februar kl. 20
Instruktør: Peter Jackson, England/New Zealand, 2018
Spilletid: 99 minutter
!!! Oplæg kl. 18 af Jens Aage Poulsen, Historielab.dk/UCL !!!
 
‘De skal ikke blive glemt’ kunne være en mulig dansk oversættelser af Peter Jacksons banebrydende dokumentarfilm They shall not grow old. ‘De’ er soldater fra 1. Verdenskrig, som Jackson har gravet frem fra Imperial War Museums arkivmateriale og gjort chokerende levende. Jackson - instruktøren bag Ringenes herre - er berømt for at afsøge nye måder at fortælle historier på. Denne film er ingen undtagelse. Filmen bygger på fem års research af Jackson, hvis bedstefar selv deltog i krigen, og udnytter de nyeste restaurations- og farvelægningsteknologier. ‘Kildematerialet’ er udvalgt fra hundredvis af timers optagelser og andet materiale fra krigszonen, som nu har fået farve og stemme. Politikens anmelder skrev at det er så godt lavet, at ‘man kan se mider i såret og høre rotterne pibe’. 1. Verdenskrig genopstår på den måde på skræmmende vis, og filmen bliver et væsentligt bidrag til ikke bare filmhistorien, men moderne historieskrivning. Som optakt til filmen har vi inviteret Jens Aage Poulsen fra Historielab.dk til at komme og fortælle om 1. Verdenskrig og Den store krigs betydning. Herefter går vi til fællesspisning i Byens café kl. 18.45 (frivilligt, bestil selv). 
Byens Bio er en af de eneste biografer i Danmark, der viser filmen, og det har været noget af en udfordring at få fat i den. På den måde skriver forestillingen også dansk biografhistorie!
TheShallNotGrowOld_640.jpg
 
 
2. April
Overraskelsen!
Surprise_640.jpg
 
 
 
 

Byens Bio, Møllegade 10, 7300 Jelling - E-mail: biografsnabela.pngbyensbio.dk - Billetbestilling